Karşımızdaki insanın yalan söylediğini nasıl anlarız?

Karşımızdaki insanın yalan söylediğini nasıl anlarız?

Yalancılık ve yalan çağımızın en büyük hastalığı. İnsanlar büyük veya küçük, durum ne olursa olsun yalana başvururlar. Durum böyle olunca sizinde yalan söyleyen kişiyi ayırt edebilme isteğiniz artıyor.

Karşınızdaki kişinin size söylediği sözler ya da sergilediği davranışlardan rahatsızsanız, bu kişinin yalan söyleyip söylemediği konusunda tereddüte düşeriz. Bu durumda kişiyi göz hapsine alırsınız ve bir sonuca varmaya çalışırsınız. Size bu emin olma ve tanımlamasürecinde yardımcı olabilecek birkaç ipucu hazırladık.

SÖZEL İPUÇLARI

Karşıdaki kişiyi suçlamadan onu iyice dinleyin ve cümlelerinden çıkarımlarda bulunun. Kendi sözlerini tekrar ediyor mu, tereddütte kalıyor mu, zaman kazanmak için sizin söylediklerinizi tekrar ediyor mu?

HIZLICA SAVUNMAYA MI GEÇİYOR?

Kişi sadece kendini baskı altında hissettiğinde savunmaya geçer. Savunma mekanizması pek tabii yalan söyleyen ya da söylemeyen herkesde vardır ancak kişi henüz sizin sözünüz bitmeden savunmaya geçiyor, kendi sözlerini dikte etmeye çalışıyorsa, bu durumun üstüne bir düşünmelisiniz.

TEN RENGİ

İnsanlar çok yoğun hisler yaşadığında kızarırlar. Bu, ten rengi fark etmeksizin olan durum, ister istemez gelişir. Yalan söyleme hali bu yoğun hislerin başında gelir çünkü yakalanma korkusu vardır. Karşıdaki kişiden şüphe duyuyorsanız o kişinin ten rengine odaklanmayı deneyin.

FİZİKSEL YAKINLIK VE TEMASTAN KAÇINMA

Yalan söyleyen kişi genelde karşısındaki şahıstan uzak durmayı tercih eder. Bunun bilinen iki sebebi vardır. İlki utanç duygusundan gelir. İkincisi ise yalancının karşınıdakiyle fazla yakın olduğunda mimiklerini kontrol edemeyeceği korkusudur.

Önerilen Haberler