İftarda ve sahurda birtakım hususlara dikkat ederek, susuzluğun ve açlığın getirdiği olumsuz etkileri en aza indirebilirsiniz. İşte oruç tutarken tok kalmanın yolları...
MUTLAKA SAHUR YAPIN
Uykuyu bölmek zor olsa da mutlaka sahur yapmalısınız. Sahur yapmayanlarda enerji azalır, tansiyon ve şeker düşer. Uyku hali ve halsizlik gibi sorunlara da neden olan bu yanlış alışkanlık, gün boyu aç ve susuz kalmanıza neden olur. Sağlıklı bir menüden oluşan sahur ile oruç tutarken açlığı fazla hissetmeyeceksiniz.
SAHURDA HURMA TÜKETİN
Hurmayı sadece orucu açmak için iftarda tüketiyorsanız, hurmadan yeterince faydalanmıyorsunuz demektir. Sahurda 3 adet hurma tüketerek gün boyu ihtiyacınız olan vitamini ve enerjiyi almış olacaksınız.
SAHURDA YEŞİL ELMA TÜKETİN
Yeşil elma, içerdiği vitamin mineraller sayesinde kan şekerini dengeleyici özellik gösterir. Sahurda 1 adet yeşil elma tüketmeniz, uzun süre tok hissetmenizi de sağlayacaktır.
ŞEKERLİ BESİNLERDEN UZAK DURUN
Şekerli besinler, kan şekeri dengesini bozar. Meyve kompostoları tüketerek sağlıklı şekilde kan şekerini dengeleyebilir ve kendinizi tok hissedebilirsiniz.
TOK TUTUCU BESİNLER
Sahura tok tutucu besinler tüketebilirsiniz. Bunun için kremasız yapılan tavuk çorbası, peynirli tost gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Mercimek çorbası hem tutucu hem de sıvı ihtiyacını karşılama özelliği ile oruç tutmanıza yardım ederken, peynirli tost da iftara kadar tok kalmanızı sağlayarak rahat bir Ramazan geçirmenizi sağlar.
SAHURDA CEVİZ TÜKETİN
Sağlıklı bir sahur menüsünde ceviz de olmalıdır. Sahurda 2-3 adet ceviz tüketmek hem tok hissetmenizi sağlayacak hem de vücudunuzun hücresel işlevleri aksamayacak.
SAĞLIKLI RAMAZAN'IN PÜF NOKTALARI
Gazlı içeceklerden uzak durun.
İftardan 1 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapın.
Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edin.
İftardan 2 saat sonra maden suyu için.
Gün içine 1 saat uyumaya çalışın.
Günde en az 2 litre su için.
Kavurma ve kızartmalardan uzak durun.